Skip to main content

In deze nieuwe video Fotografie Tips & Trucs laten we je zien hoe je delen van een foto lichter of donkerder maakt met behulp van laagmaskers. Het voordeel van laagmaskers is dat je achteraf altijd nog aanpassingen kunt doorvoeren. In deze video laat ik je zien hoe ik bijvoorbeeld bij productfotografie of food photography gebruik maak van laagmaskers in Photoshop. Ook bij fotoreparatie gebruik ik deze techniek regelmatig.

Zelf aan de slag met Adobe Photoshop? Bestel mijn eBook Adobe Photoshop voor Beginners

Je kunt je abonneren op mijn YouTube kanaal met fotografie tips zodat je altijd op de hoogte blijft van nieuwe Fotografie Tips & Trucs video’s!

Facebook: https://www.facebook.com/iwanbronkhorstfotografie
Instagram: https://instagram.com/iwanbronkhorst/

De tekst uit de video Fotgrafie Tips & Trucs ‘Delen van een foto lichter of donkerder maken’

In deze video laat ik zien hoe je door middel van laagmaskers specifieke delen lichter of juist donkerder kunt maken. We gebruiken hierbij laagmaskers zodat we altijd terug kunnen, ofwel dat het achteraf nog altijd aan te passen is.

Je ziet hier de citroenen, die vind ik te donker en de ogen van de vis zijn te licht. Dit komt zo te zien door de reflectie van een reflectiescherm die we in de fotostudio gebruiken. En dit gaan we corrigeren door middel van laagmaskers.

Laagmasker kun je aanmaken door het menu layers, new adjustment layers of rechts in de tab adjustments. We kiezen een curves layer. Let op het witte masker van deze aanpassingslaag!

We beginnen met het oog, die gaan we donkerder maken. Je ziet nu een histogram verschijnen wanneer je het laagmasker selecteert. Linksonder pakken we het lijntje op ongeveer 1/4 op, en slepen deze naar beneden.

De hele foto wordt nu donkerder zoals je ziet. Je ziet dit nu omdat het laagmasker van deze laag wit is, en wit = zichtbaar. Echter, we willen slechts het oog aanpassen, dus moeten we het laagmasker gaan omzetten naar zwart, zwart= onzichtbaar. Dit doe je door de sneltoets CMD + i (CTRL+i voor Windows) of in het tabje curves en vervolgens op invert / omkeren klikken. De aanpassing is nu dus niet zichtbaar.

Van hieruit gaan we zichtbaar maken wat we donkerder willen hebben, met een witte kwast. Met andere woorden: we halen delen van het laagmasker weg!

Kies een zachte kwast, en niet te groot en zorg ervoor dat de kleur van de kwast wit is. Met een witte kwast haal je delen van een zwart masker weg en met een zwarte kwast bedek je juist weer zichtbaar gemaakte delen.

Begin nu rustig met het kwastje over het oog te gaan en je ziet het oog donkerder worden. Dat komt omdat het laagmasker daar dus weggehaald wordt.

Dat ziet er goed uit. Zet de laag aan en uit en je ziet duidelijk het verschil!

Hetzelfde gaan we doen met de citroenen, maar die moeten we juist lichter maken, voor de frisse look!

Maak nu een nieuwe aanpassingslaag aan, via Layer, New Adjustment Layer en kies voor curves. Via deze manier krijg je ook de optie nog tussendoor om de aanpassingslaag een naam te geven. Die noemen we hier citroen, verrassend he!?

Je ziet nu ook dat hier dat het masker van de aanpassingslaag weer wit is, dus zichtbaar. In het histogram pak je het lijntje vervolgens rechtsboven op, op 1/4 ongeveer. Sleep deze iets omhoog en je ziet de foto lichter worden. Omdat we de citroenen licht willen gaan maken, letten we nu alleen even daar op.

Ook hier gaan de het laagmasker omkeren, van zichtbaar naar onzichtbaar, want ook hier willen zelf de controle hebben over wat we licht gaan maken. Klik op CMD + i (CTRL+i voor Windows) om het laagmasker om te keren.

Selecteer een witte kwast, niet te groot, maar wel zacht en begin met kwasten over de citroen. Je ziet direct de delen waar je bent geweest lichter worden. We gaan even versnellen…

En dit is het eindresultaat!

Te donkere delen zijn lichter gemaakt en te lichte delen hebben we donkerder gemaakt met laagmaskers. En nu kun je verder met het verder bewerken van jouw foto in Adobe Photoshop!

Meer over de mogelijkheden van Adobe Photoshop leren? Klik hier!