Skip to main content

Enkele maanden geleden ontving ik een e-mail uit Friesland. Of ik iets kan betekenen bij het fotograferen van ambachtelijk gemaakte Friese Droge Worst. Als liefhebber van droge worst mijn grote passie food fotografie inzetten, dat klonk natuurlijk direct als muziek in mijn oren. Vereisten: ambachtelijk, moody en bovenal ‘mijn stijl’!

Met de fabrikant, met 90 jaar een van de oudste slagerijen van ons land, zijn we gaan brainstormen over de manier waarop de worsten gefotografeerd moesten worden. Het ging dan ook niet alleen om de foodfoto’s van de droge worsten, maar ook om de productfoto’s voor in de webwinkel die het bedrijf wilde gaan lanceren. Niet zomaar een worst neerleggen op een witte ondergrond en een foto schieten, nee…er moest geheel in lijn van de foodfotografie ook een concept komen om de productfoto’s van de worsten te gaan maken. Van zulke uitdagingen hou ik wel.

Ruwe schetsen
conceptstyling-foodstyling-alkmaar Samen met foodstylistes Nienke en Birgit hebben we een aantal concepten ontwikkeld. Deze ruwe ideeën, die uiteindelijk een foodfoto zullen gaan worden, werden vervolgens in een ruwe schets omgezet. In deze schets is al heel goed te zien welke richting de foodfoto op gaat. Zo is inzichtelijk welke materialen we gaan gebruiken, maar ook de positie van de camera en de droge worst die we gaan gebruiken bij het geschetste concept.

Belichting
foodfotograaf-achter-de-schermen De wens van de klant was om ‘mijn’ belichtingsstijl toe te passen in zijn foodfoto’s. Ambachtelijk, iets donkerder, sfeervol; helemaal in mijn straatje! Voordat de daadwerkelijke fotoshoot gaat beginnen maak ik in de fotostudio altijd eerst een aantal proeffoto’s met de belichting en de onder- of achtergronden die ik voor ogen heb. Zo bieden wij de klant alvast een voorproefje en kunnen we waar nodig nog bijschaven. Tijdens het maken van deze foodfoto’s heb ik een aantal bijzonder belichtingstechnieken gebruikt. Zo maak ik gebruik van kartonvellen waar rondjes uitgestanst zijn en de bekende dikke badkamer bouwstenen. Deze twee elementen zorgen o.a. voor de sfeervolle lichtval in de foodfoto’s.

voorbereiding-foodfotograaf Foodstyling
Naast belichting zorgt ook de foodstyling voor het verhaal en sfeer in de foodfoto. Dit proces vindt grotendeels plaats tijdens de voorbereiding. Als de schetsen van de foto’s zijn goedgekeurd worden de juiste materialen, zoals ondergronden, textiel en props, bij elkaar gezocht. Vaak komt dat uit onze eigen collectie, en soms worden materialen ingekocht of gemaakt. In deze foodshoot wilde we bijvoorbeeld Friesland op subtiele wijze terug laten komen. De foodstylistes hebben een landkaart van Friesland als placemat laten drukken zodat deze op een subtiele wijze in de setting verwerkt kon worden.

Tot slot
Nadat de fotoshoot heeft plaatsgevonden worden de digitale bestanden geselecteerd welke uiteindelijk zullen worden verwerkt en afgeleverd aan de klant. Het komt namelijk voor dat we tijdens een foodshoot meerdere foto’s schieten waar kleine wijzigingen in de belichting of de props worden aangebracht. We willen graag wat te kiezen hebben.

U ziet, food fotografie is een samenspel tussen fotograaf, opdrachtgever en de foodstylist. Bel voor meer informatie over onze Foodfotografie & Foodstyling naar 072 – 74 32 937 of mail naar info@iwanbronkhorst.nl.