Skip to main content

In deze nieuwe video Fotografie Tips & Trucs laten we je zien hoe je een veel voorkomend probleem bij productfotografie kunt verhelpen: stof! Stof op de ondergrond of op de producten zelf die worden gefotografeerd. Hoe schoon de fotostudio ook is, stof lijkt overal en nergens vandaan te komen. Maar gelukkig is daar een oplossing voor. En die gaan we je in deze fotografie tips video laten zien. In het eerste deel van het schoonmaken van deze productfoto maken we gebruik van de Photoshop plugin Topaz DeNoise van onze partner Topaz Labs. Een gratis proefversie van de in deze video gebruikte plugin Topaz DeNoise kun je hier downloaden.

[button color=”extra-color-1-tilt” hover_text_color_override=”#fff” size=”medium” url=”http://iwanbronkhorst.nl/photoshop-cursus/” text=”Cursus Photoshop volgen?” color_override=””]

Je kunt je abonneren op mijn YouTube kanaal met fotografie tips zodat je altijd op de hoogte blijft van nieuwe Fotografie Tips & Trucs video’s! Onder de video vind je de complete uitleg van deze Fotografie Tips!

Tekst bij deze Fotografie Tips Video:

Welkom bij deze nieuwe aflevering van Fotografie Tips & Trucs van Fotostudio IwanBronkhorst.nl

Bij het fotograferen van producten of gerechten komt het regelmatig voor dat er in de foto stofjes en kleine krasjes te zien zijn. Dat is nu eenmaal een gegeven, ondanks dat we in onze fotostudio altijd zorgen dat deze zo schoon mogelijk is. Ook zorgen we ervoor dat wanneer we de productfoto gaan maken het product en de ondergrond zo schoon mogelijk zijn.

Helaas, stof blijft in vele gevallen terugkomen, zoals je kunt zien. Het verwijderen van stofjes en kleine krasjes is dan ook een vast onderdeel van de nabewerking in Photoshop.

Vaak gebruik ik hiervoor de plugin Topaz DeNoise, een kwaliteits-plugin van onze partner Topaz Labs. Overigens is dit een van de weinige plugins die ik gebruik, naast Nik Collection.

Kopieer de basislaag door CMD+J te klikken of de laag met de foto te slepen naar het nieuwe laag icoontje rechtsonderin. Doorgaans geef ik deze de naam clean of clean 1, wanneer er meerdere cleaning bewerkingen nodig zijn.

Ga naar Filters en dan Topaz Labs en Topaz DeNoise. Het scherm van Topaz DeNoise opent zich met de standaard instellingen. Zorg er voor dat je de foto op minimaal 100% bekijkt, om goed te kunnen beoordelen hoe de mate van stof moet worden verwijderd.

Schuif de slider Overall Strength nu naar rechts in kleine stapjes, totdat je de stofjes ziet verdwijnen. In dit stadium focus ik me op de kleine stofjes en krasjes. Je ziet ze verdwijnen, maar het beeld wordt ook enigzins blurry. De wat grovere stofjes, beschadigingen en krasjes mag je blijven zien, die werken we laten op een andere manier weg.

De Preserve Detail slider schuif je voorzichtig naar rechts. Deze instelling gebruik ik puur om enig detail in de randjes terug te krijgen, voor het geval daar ook stofjes moeten worden verwijderd.

Met Reduce Blur zorgt de plugin dat er enige scherpte terug komt in het oppervlak .

Add Grain is belangrijk. Als we niet genoeg grain aan de foto toevoegen kunnen oppervlakten er vreemd uit gaan zien en in sommige gevallen kan er ‘banding’ ontstaan; een soort halo’s in kleurverlopen. Door een beetje grain toe te voegen voorkom je dat.

Klik op OK om de instelling van Topaz DeNoise toe te passen op de actieve laag.

Je ziet nu dat de foto grotendeels ontdaan is van stofjes. Als je de laag aan en uitzet kun je dat goed zien.

Maar omdat ik het ontstoffen slechts op een aantal plaatsen nodig heb, gaan we deze laag met een masker ‘onzichtbaar’ maken. Om dat te doen klik je op het icoon ‘Add Layer Mask’. Een laagmasker wordt nu toegevoegd. Deze gaan we omkeren, omdat we straks pas zichtbaar gaan maken wáár deze laag zichtbaar mag zijn in de foto. Met deze werkwijze behoud je de scherpte aan randen en overgangen.

Dubbelklik op het witte laagmasker en vervolgens op invert. De stofjes zijn nu weer zichtbaar en het masker is nu zwart.

Selecteer een witte brush, niet te groot en ongeveer 50% hardness. Op de plekken waar je stof en krasjes ziet ga je met de brush aan de slag. Doordat je het laagmasker zichtbaar gaat maken op de plekken waar je met de kwast overheen gaat, zie je de meeste stofjes en krasjes in de foto verdwijnen.

We gaan even versnellen…

Sommige oneffenheden behoren bij het emaille bord. Deze laten we dus zitten!

Nu we alles stofjes door middel van het laagmasker hebben verwijderd, gaan we alle zichtbare lagen van de foto in één nieuwe laag verzamelen. Van daaruit gaan we verder met het wegwerken van de wat grovere stofjes en beschadigingen.

Selecteer nu de Spot Healing Brush Tool. Ik gebruik deze in dit geval omdat we niet met te veel texture te maken hebben. Is dat wel het geval dan gebruik ik doorgaans de Clone Stamp Tool, zoals te zien is in aflevering 1 van Fotografie Tips & Trucs.

Met de Spot Healing Brush lopen we alle stofjes en vlekjes na die niet in het emaille bord horen. En zo werken we toe naar een productfoto die netjes is ontdaan van stofjes, krasjes en vlekjes.

[button color=”extra-color-1-tilt” hover_text_color_override=”#fff” size=”medium” url=”http://iwanbronkhorst.nl/photoshop-cursus/” text=”Cursus Photoshop volgen?” color_override=””]

Bedankt voor het kijken en vergeet je niet te abonneren op mijn YouTube Kanaal!