Skip to main content

Abonneer je op ons YouTube kanaal en mis geen enkele Fotografie Tips & Trucs van Fotostudio IwanBronkhorst.nl![button color=”extra-color-1-tilt” hover_text_color_override=”#fff” size=”medium” url=”http://iwanbronkhorst.nl/photoshop-cursus/” text=”Cursus Photoshop volgen?” color_override=””]

In deze photoshop tutorial laat ik je zien hoe je een vignettering aanbrengt in een productfoto. Tijdens het verwerken van productfoto’s kies ik altijd voor een werkwijze waarmee achteraf nog aanpassingen te doen zijn wanneer gewenst.

Zo ook met het aanbrengen van een vignettering in deze productfoto van een glas ijswater met citroen. Bij het fotograferen heb ik al een kleine vignettering met de belichting aangebracht, maar deze ga ik in deze tutorial nog iets meer aanzetten en ook een coole blauwe tint geven.

De bekende manier van een vignettering aanbrengen is bijvoorbeeld met een van de vele plugins die te koop zijn of via lens correction via het filter menu. Echter is deze manier achteraf niet meer terug te draaien of aan te passen.

Zo maak ik een mooie vignettering in Photoshop:

Ik verwijder eerst de zojuist aangemaakte laag met de vignettering via het filter menu.

Vervolgens maak ik een curves-aanpassingslaag aan via layer, new adjustment layer en dan curves of door via de snellere weg rechts in de adjustments tab op curves te klikken.

In het histogram pak je geheel rechtsboven het vierkantje op en sleep deze tot ongeveer de helft recht naar beneden.

De complete foto wordt donker. Kies nu de ronde selection tool en trek een elipsvorm.

Selecteer de paint bucket tool met een zwarte kleur en vul de zojuist gemaakte selectie hiermee. Deze selectie kun je nu ook nog verplaatsen en wijzigen van grootte. Door de selectie in het witte masker te vullen met een zwarte kleur, verwijder je daar dus het masker dat over de foto heen ligt.

Je ziet nu een hele harde rand om de selectie heen. Dit gaan we aanpassen door op het masker te klikken. Schuif feather naar rechts en de rand van de selectie wordt een stuk zachter. In mijn geval schuif ik feather tot circa 600, maar dit kun je naar smaak aanpassen. Ook achteraf nog!

Het ziet er nu al aardig uit, maar de vignettering vind ik nog te groot en het heldere gedeelte te klein. dit gaan we nu aanpassen door CMD+T (transform of CTRL+T in Windows) en sleep de vorm nu naar zoals ik het wil. Je ziet dat achteraf zowel de selectie als de vorm van het masker is aan te passen.

Nog even terug naar het curves histogram. door het vierkantje rechts te verslepen kan ik de vignettering nog donkerder of lichter maken!

Zoals ik al aangaf wil ik de vignettering een wat coolere tint gaan geven. Ik voeg daarvoor als eerste een adjustment layer photofilter toe en selecteer cooling filter 80.

Het fotofilter beïnvloedt nu de gehele foto, en dat is niet de bedoeling. dus van deze laag ga ik een clipping mask maken. Dit doe je door in het menu layer te klikken op create clipping mask.

En nu zie je dat de coole blauwe toon alleen de laag met de vignettering aanpast.[button color=”extra-color-1-tilt” hover_text_color_override=”#fff” size=”medium” url=”http://iwanbronkhorst.nl/photoshop-cursus/” text=”Cursus Photoshop volgen?” color_override=””]

Facebook: https://www.facebook.com/iwanbronkhorstfotografie
Twitter: https://twitter.com/IwanBronkhorst
Instagram: https://instagram.com/iwanbronkhorst/