Skip to main content

foto-vrijstaand-makenMart Krijger van maakt bijzondere kunst. Kunst die je niet dagelijks ziet. En kunst die inmiddels wereldwijd te zien is in hotels, jachten en huizen. Mart is dan ook geen doorsnee kunstenaar. Nee, hij is een vakman die met de precisie van een chirurg zijn Skull-Art en Panel-Art ontwerpt en produceert. Enkele van zijn materialen die hij in de kunstwerken gebruikt, fusion materials genaamd, ontwerpt hij zelf en laat deze vervolgens produceren. Met een achtergrond als sieradenmaker is zijn oog voor detail en afwerking van zijn kunst niet heel moeilijk te verklaren. 

Mijn fotostudio heeft zomer 2013 de fotografie en stijl van productfotografie ontwikkeld. De in de fotostudio toegepaste manier van belichting en daarmee het creëren van ‘volume’ in de Skull Art zijn de pijlers waarop mijn fotografie van de Skull Art gebaseerd is. Een kunstwerk moet leven, volume hebben, schitteren, nét als aan de muur. Want kunst moet kunst blijven! En dat was in de voorgaande jaren dat Mart kunstwerken liet fotograferen bij verschillende fotostudio’s nog niet gelukt. Totdat mijn fotostudio eind zomer 2013 met de kunstwerken van Mart Krijger aan het werk ging. Zoals Mart het zelf ooit beschreef: “Eindelijk een fotograaf die het snapt!”. Waarvan akte.

De lat nog hoger
Met Mart als ‘kunstenaar met kritisch oog’ lag de lat voor mij als fotograaf al bijzonder hoog, maar nu is de techniek achter de fotografie van deze kunstwerken nog verder verbeterd door fotostudio IwanBronkhorst.nl uit Heiloo. Nog meer detail, volledige scherpte-diepte (van voor tot achter) van het kunstwerk en als eindresultaat een fotoserie per kunstwerk waarmee Mart Krijger nieuwe klanten werft en internationaal verkopen genereert.

Voorsprong door techniek
Door middel van de zogenaamde ‘focus stack-techniek’ is fotostudio IwanBronkhorst.nl in staat om – zonder kwaliteitsverlies – producten en kunstwerken van voor tot achter scherp (in focus) te fotograferen. Waar de scherpte in normale foto’s afneemt ‘naar achter toe’, zijn de productfoto’s van de kunstwerken uit mijn fotostudio compleet in focus, ofwel van voor tot achter scherp. Sommige fotografen zullen zeggen dat je dit ook kunt bereiken door het verkleinen van het diafragma, maar daarmee treedt er een ander probleem op dat de complete foto van het product om zeep zal helpen: het verlies aan scherpte!

Dit noemen we diffractie, en treedt op wanneer het licht door een te klein gaatje (het diafragma) op de sensor van de camera valt. Dus met het verhogen van het diafragma-getal neemt weliswaar de scherpte-diepte toe, maar de scherpte en kwaliteit van de foto nemen af. Onze fotostudio in Heiloo heeft een zogenaamde ‘technische camera’ waarmee we dit soort foto’s van producten kunnen maken.

Mart Krijger: “Met deze fotografietechniek komt de grootte maatstaf van mijn Skull-Art écht tot zijn recht. De details van mijn werk komen door de diepteverschillen die in geheel scherp zijn prachtig tot leven en hiermee ontstaat volume van het kunstwerk. En zo vergroten we de de beleving die klanten online, in brochures en tijdschriften krijgen.”

Meer foto’s gemaakt met deze techniek: